svētdiena, 2016. gada 22. maijs

Seminārs "Teppo lõõts and Ieviņa ermoņikas"

Maija sākumā Tallinā, tradicionālo deju festivāla Sabatants ietvaros notika seminārs "Teppo lõõts and Ieviņa ermoņikas", kurā uz sarunu tikās izcils igauņu muzikants un ermoņiku spēles pētnieks Juhans Upins un latviešu ermoņiku pētnieks, arī šī raksta autors, Oskars Patjanko.

Seminārā tika runāts par kopējo un atšķirīgo igauņu un latviešu ermoņiku būves un spēles tradīcijās. Zīmīgi, ka starp Igaunijas Teppo tipa ermoņikām un Latvijas ieviņām ir daudz paralēļu - abi meistari dzīvoja vienā laikmetā (Augusts Teppo 1875-1959, Augusts Ieviņš - 1881-1960), nāk no viena reģiona (attālums starp A. Ieviņa dzimtajiem Aumeisteriem un A. Teppo mājām Loosu, Viru reģionā ir mazāk kā 80km), mūzika, ko spēlēja ar ermoņikām, bieži vien bija ļoti līdzīga. Tomēr dažādu iemeslu pēc Igaunijā šī tradīcija turpinājās un dzīvo joprojām, kamēr Latvijā ieviņas piedzīvoja gandrīz pilnīgu aizmiršanu un tikai šobrīd noris instrumenta atdzimšana. Juhans Upins uzskata, ka viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc Igaunijā ermoņikas izdzīvoja, ir izcils muzikants un personība Karl Kikas (1914-1992). Karl ir apguvis ermoņiku spēli pilnībā un ar savu virtuozo spēles stilu piesaistījis visu uzmanību, arī Igaunijas Radio programmu veidotājus. Tā rezultātā jau 20.gs. 30-jos gados Igaunijas radio ierakstīja un pārraidīja Karl Kikas spēli, un tas palēnām mainīja sabiedrības viedokli par ermoņikām - jo iepriekš pilsētnieku aprindās uzskatīja, ka ermoņikas ir vienkāršo ļaužu un dzērāju instruments un ar to nevar nospēlēt neko smalku.

Rezultātā Igaunijā mūsdienās ir ne tikai aktīva ermoņiku spēlmaņu paaudze, bet ir arī labi dokumentēti vecie ermoņiku spēlmaņi, kuru ierakstus var noklausīties radio arhīvā, piemēram:
http://arhiiv.err.ee/vaata/jutuajamised-voru-rajooni-lootspillimehe-august-teppoga vai arī Juhan Uppin veidotajā izlasē, kura satur arī viņa diplomdarbu par Karl Kikas spēli. (diemžēl tikai igauņu valodā)

Reportāžu par festivālu Sabatants varat klausīties arī raidījumā Tumša Nakte

Nav komentāru :

Ierakstīt komentāru

Template developed by Confluent Forms LLC