svētdiena, 2015. gada 8. marts

Plēšu stūrīšu remonts

Ja jūsu ermoņikas plēšas laiž garām gaisu dēļ bojātas ādiņas, iespējams, ka remontu varat veikt paši, izvairoties no dārga plēšu pilnīgas renovēšanas darba.





Pirmais solis, lai šo uzdevumu veiktu, ir atrast un identificēt caurumus. Veciem instrumentiem nereti ādiņas var nolietoties un ārējos stūros rasties caurumi. Tos var vienkārši atrast spiežot plēšas kopā un rūpīgi apskatot katru ādiņu - ja tajā būs gaisa noplūde, tad ar seju noteikti sajutīsiet vēju. Caurumus var viegli arī ieraudzīt, ja instrumentam noņem plēšas un skatās tās pret gaismu.
Kad ir atrastas bojātās ādiņas, tad uzmanīgi ir jānoņem plēšu metāla stūrīši, lai vēlāk tos varētu uzlikt atpakaļ. Bildēs redzamajai ermoņikai gan metāla stūrīši bija jau pavisam izdeldējuši un tos nebija iespējams atkalizmantot, tamdēļ arī attēlos tie neparādās


Tālāk ir jānoņem vecā ādiņa. Visi vēsturiskie instrumenti tika līmēti ar dabiskām līmēm, kas šķīst karstā ūdenī, tāpēc uzmanīgi samitrinam audumu gar bojāto ādiņu ar verdošu ūdeni. Tad ir kādas 5-10 min jāpagaida, lai līme atmiekšķējas, un, ļoti iespējams, būs nepieciešams atkārtot mitrināšanu. Nevajadzētu gan arī pārcensties ar ūdens daudzumu, lai pārāk nesabojātu plēšu papīru. Kad līme ir nedaudz izšķīdusi, tad plēšu malu dermantīnu un audumu uzmanīgi paplēš nost no papīra. Ja līme nav vēl izšķīdusi un audums neplēšas, tad to nepieciešams vēl pamitrināt. Pēc tam mitrināšanas procesu jāatkārto jau tieši uz ādiņas un, kad līme izšķīdusi, arī tā uzmanīgi jānoplēš.




Pēc noplēstās ādiņas parauga izmēra ir jāizgatavo jauna rombveida stūra ādiņa. Materiālu var atrast kādā ādu veikalā starp atgriezumiem (es pērku veikalā "Rīgas Ādas", Blaumaņa iela 6). Izvēloties materiālu, svarīgi ievērot krāsu un ādas biezumu. Arī ādas stiepšanās virziens būtu jāņem vērā. Jāņem vērā, ka vecā ādiņa var būt bijusi nedaudz sarāvusies, labāk pirms griezt ādu, izveidot papīra šablonu. Rezultātā iegūto rombveida ādiņu uzmanīgi līmējam vecās vietā, līmi uzklājot uz plēšu papīra ar otiņu:
 


Līmēšanai izmantoju dabīgo trušu ādas līmi (to var iegādāties www.baltichandtools.com veikalā), jo tā ir elastīga un ar to ir patīkami strādāt - no rokām to var viegli nomazgāt ar ūdeni, un līmējuma vietas vēlāk ir iespējams izjaukt. No sākumā pielīmē ādiņai vienu pusi, pēc tam otru, tad uz brīdi stipri saspiež. Kad ādiņa ir labi pielīmēta, tad atliek tikai ar šķērēm pielīdzināt ādas stūrīšus, un izlīdzināt un pielīmēt audumu:


Rezultāts izskatās šādi:




Ja instruments nav labi salgabājies, tad, visticamāk, vajadzēs mainīt vairākas ādiņas. Un iespējams arī, ka sākot remontēt vienu stūrīti, atklāsies, ka arī daudzkur citur ir problēmas un būtu jāmaina ādiņas, un varbūt vispār efektīvāk ir taisīt pilnīgi jaunas plēšas, kas būtu pat ieteicams, ja ir nodoms instrumentu nopietni spēlēt. Bet, ja plēšas kopumā ir labā stāvoklī, tad šāds ādiņu remonts neprasīs lielus finansiālus un laika ieguldījumus un dos iespēju ātri tikt pie labākas kompresijas.


Par plēšu izgatavošanu un remontu papildus informāciju var redzēt video pamācībās, kas atrodamas šeit: http://muzikanti.lv/lv/projekti/skanu-maja

Nav komentāru :

Ierakstīt komentāru

Template developed by Confluent Forms LLC